17.8.2017

Ps. 119:137Herra, sinä olet oikeamielinen,
oikeat ovat sinun päätöksesi.

SEURAKUNNAN
TILAT

/ HAUTAUSMAA

Hautausmaa ja Kappelikirkko

Riihimäen hautausmaan länsipuolella on valoisa Kappelikirkko,
jossa hautaan siunaamistilaisuudet pidetään.

Kappelikirkon käyntiosoite:

Kolehmaisenkatu 26, 11100 Riihimäki

Parkkipaikkoja löytyy Kolehmaisenkadulta
sekä Kappelikirkon vierestä (myös invaparkkipaikat)
(Kappelikirkolle käynti Kolehmaisenkadulta )

Kappelikirkon seurakuntamestari,

puh.  050 591 7095

Hautausmaan toimisto:

Koivukatu 21, 11100 Riihimäki

Kappelikirkon esteettömyysopas

Riihimäen hautausmaa on vihitty käyttöön vuonna 1917. Se on perustettu metsikköön, joten hautausmaan peruspuuston muodostavat havupuut. Puustoa on myöhemmin harvennettu ja täydennetty useilla puistopuulajeilla. Alueen jakavat neljään osaan pohjois-eteläsuunnassa ja itä-länsisuunnassa kulkevat pääkäytävät. Hautausmaa-aluetta on laajennettu useita kertoja ja nykyisin se on 9,5 hehtaarin suuruinen.

Hautausmaalla on sotiemme veteraanien merkkipaasi, muualle haudattujen muistomerkki, vuoden 1918 muistomerkit ja unohdettujen vainajien muistomerkki sekä enkelipatsas, joka on pystytetty menneitten sukupolvien kunniaksi.
Vuosien 1939-1945 sankarihautausmaa on Itsenäisyyden puistossa kaupungin keskustassa.

Hautaoikeus

Riihimäen seurakunnan hautausmaalle on jokaisella riihimäkeläisellä oikeus tulla haudatuksi. Hautapaikasta, haudan avaamisesta, peittämisestä ja peruskunnostamisesta peritään korvaus voimassa olevan hinnaston mukaan. Ulkopaikkakuntalaisille nämä maksut ovat kaksinkertaiset.

Riihimäkeläiselle vainajalle voidaan pyydettäessä osoittaa hautapaikka myös Hyvinkään tunnustuksettomalta hauta-alueelta. Lähiseurakuntien yhteinen tunnustukseton hauta-alue Hyvinkään Rauhanummessa on uskonnollisesti neutraali vaihtoehto niille, jotka eivät uskonnollisista tai katsomuksellisista syistä halua tulla haudatuksi evankelis-luterilaiselle hautausmaalle. Hautapaikka- ja hautausmaksut ovat samanhintaiset kuin haudattaessa Riihimäen hautausmaahan. Tämä mahdollisuus on uusi ja perustuu hautaustoimilakiin.

Riihimäkeläisille sotiemme veteraaneille, joilla on sotilaspassissa rintamasotilastunnus, voidaan luovuttaa rintamiesalueelta maksuton hautapaikka. Myös hänen aviopuolisonsa voidaan haudata tähän paikkaan.

Hautaoikeuden hallinta-aika on 25 vuotta. Hautaoikeuden haltija, joka yleensä on lähin omainen, voi jatkaa hallinta-aikaa 25 vuoden jälkeen sen hetkisillä hinnoilla.

Hautaoikeuden haltijan antamalla kirjalliselle suostumuksella saadaan hautaa käyttää suvun jäsenien hautapaikkana.

Haudan hoito

Haudan ja hautamuistomerkin hoito on hautaoikeuden haltijan vastuulla. Uuteen hautaan tehdään nurmenhoitosopimus vähintään 10 vuodeksi, minkä jälkeen hautaa voi hoitaa itse tai jatkaa hoitosopimusta.

Seurakunnan hautainhoitorahastolta voidaan ostaa myös kukkahoito yhdestä viiteen vuoteen kerrallaan. Kukkahoidon edellytyksenä tulee haudalla olla voimassaoleva nurmi- tai sorahoito.

Hautainhoitosopimukset

Hautainhoitosopimukset tehdään seurakunnan taloustoimistossa Temppelikatu 9 A, 2.krs. Taloustoimistossa sovitaan myös haudan hallintaoikeudesta ja kaikista hautapaikkaan ja –hoitoon liittyvistä maksuista.

Uurnahautaus

Riihimäen hautausmaalla on erillisiä nurmikkopintaisia uurnahautaosastoja. Yhden neliön suuruiseen uurnahautapaikkaan voidaan haudata 9 uurnaa. Uurnia haudataan usein myös vanhaan arkkuhautaan.

Muistolehto

Muistolehto on alue, jonne tuhkan voidaan haudata ilman uurnaa. Tuhka kätketään muistolehtoon seurakunnan toimesta, joten omaiset eivät tiedä hautausaikaa eikä hautauskohtaa. Muistolehdossa on yhteinen muistokivi, johon omainen voi kaiverruttaa alueelle haudatun nimen sekä syntymä- ja kuolinajan. Muistolehdossa on myös yhteismuistomerkki ”Kolme Ristiä”, jonka luokse voi tuoda leikkokukat ja muistokynttilät.

Hautausmaan toimisto

Toimisto sijaitsee hautausmaan itäpuolella Koivukatu 21:ssä. Sieltä tavoittaa puutarhurit, jotka tarvittaessa esittelevät uusia hautapaikkoja ja neuvovat hautakiven hankintaan ja hautojen hoitoon liittyvissä asioissa.

Seurakunnan virasto
Siunausajan varaukset, muistotilaisuuden tilavaraukset, sukuselvitykset

Temppelikatu 9A, 2.krs, puh. (019) 7481 (vaihde)
Avoinna: ma-pe klo 9-14, lisäksi to klo 16-17

Keippilä Arja, puh. 040 576 6014
Heikkilä Anja, puh. 040 576 6015
Lundqvist Arja, puh. 040 576 6016

Seurakunnan taloustoimisto
Hautapaikkaan liittyvät asiat, haudanhoitosopimukset ym.
Temppelikatu 9A, 2.krs, avoinna: ma-pe klo 9-14
Mattila Kirsi, puh. 040 576 6021

Hautausmaan toimisto
Hautapaikan katsomiset, kukkavalinnat
Koivukatu 21 (hautausmaan huoltorakennus)
Avoinna: ma-pe klo 9.30-11 (sovittaessa myös muina aikoina)

Puh. 040 576 6036 (toimisto)
Jari Mulari, ylipuutarhuri, puh. 050 591 7094
Hanna Lehtonen, puutarhuri, puh. 050 558 8977
Riku Pitkälahti, puistopuutarhuri, puh. 050 524 1738

Sankarihautausmaa
sijaitsee Riihimäen keskustassa,

Temppelikadun päässä.

Sankarihautausmaa sijaitsee
Riihimäen keskustassa, Temppelikadulla, seurakunnan virastotalon läheisyydessä.

Lapselle, jota emme saaneet

Riihimäen hautausmaalla on muistelupaikka heille, jotka eivät ole saaneet lasta tai ovat kokeneet keskenmenon. Lapselle, jota emme saaneet –muistomerkki paljastettiin elokuussa 2014 hautausmaajuhlan yhteydessä.

RIIHIMÄEN SEURAKUNTA

Temppelikatu 9 A