17.8.2017

Ps. 119:137Herra, sinä olet oikeamielinen,
oikeat ovat sinun päätöksesi.

APUA
ELÄMÄÄN

/ PERHENEUVONTA

Perheneuvonta

Perheneuvonta on kirkon erityistyömuoto, joka toimii antamalla apua perhekysymyksissä ja muissa henkilökohtaisissa asioissa. Elämän tapahtumien keskellä, muutosten tai menetysten kohdatessa, ihmissuhteiden tulehtuessa voi auttaa paljon, kun saa puhua ja tulee kuulluksi. Toisinaan pelkkä keskustelun avaaminen auttaa selvittämään juuttuneita asetelmia. Toisinaan taas tarvitaan perusteellista solmujen aukomista. Molemmissa tapauksissa seurakunnan perheneuvonta tarjoaa mahdollisuuden päästä eteenpäin. Voit tulla yksin, puolisosi tai muun perheenjäsenen kanssa.

Kaikki keskustelut perheneuvonnassa ovat ehdottoman luottamuksellisia sekä  asiakkaille maksuttomia. Voit asioida myös nimettömänä, jos haluat.

Miten?

Keskustelut perheneuvojan kanssa edellyttävät ajanvarausta.
Uusia asiakkaita vastaanotetaan ma - to klo 9-11 puh. 040 805 0390.
Vastaanottosihteeri kuuntelee tilanteesi ja välittää yhteydenottosi edelleen perheneuvojalle, joka ottaa yhteyttä sinuun. Hyvinkään-Riihimäen perheasiain neuvottelukeskus sijaitsee kahdessa toimipisteessä, voit valita kummalla paikkakunnalla haluat asioida.

Hyvinkäällä ottavat vastaan perheneuvojat Jarno Hellström ja
Raili Yli-Saunamäki
, Riihimäellä (vs.) perheneuvoja Petra Pohjanraito (1.9.-31.12.2017).

RIIHIMÄEN TOIMIPISTE
Riihimäen seurakunnan perheasiainneuvottelukeskus
sijaitsee osoitteessa Temppelikatu 9 B, 11100 Riihimäki.
Myös Riihimäen perheneuvonnan asiakkaaksi tullaan yhteisen ajanvarausnumeron kautta, p. 040 805 0390.

TOIMINTA-ALUE
Hyvinkään-Riihimäen perheasiain neuvottelukeskus palvelee Hyvinkään ja Riihimäen seurakuntien lisäksi ympäristöseurakuntien asukkaita  (Hausjärvi ja Loppi).

Perheasioiden sovittelu

Perheasioiden sovittelu liittyy avio-/avoeroon tai sen uhkaan. Kriisin selvittely voi olla avain uuteen kasvuun. Jos perheessä on lapsia, sovittelussa pyritään löytämään lapsen edun mukaisia tapoja jatkaa vanhemmuutta eron jälkeen.

Useimmilla on unelma kestävästä parisuhteesta. Vuosien varrella erilaiset kriisit koettelevat parisuhdetta. Jompikumpi puolisoista voi nostaa esiin eron vaihtoehdon.

Puolisoiden erotessa myös perhe hajoaa. Ristiriitaisten ja kipeiden tunteiden keskellä vanhempien saattaa olla vaikea ajatella lasten etua.  Ulkopuolisesta, puolueettomasta sovittelijasta voi olla apua, kun mietitään ratkaisujen vaikutusta lasten elämään.

Sovittelussa käsiteltäviä asioita
    * parisuhteen asiat
    * huoltajuus
    * lasten asuminen
    * tapaamiset
    * ym. lasten asiat

Lasten osallistumisesta sovitaan vanhempien kanssa. Sovittelija ei ota kantaa siihen, onko parempi erota vai jatkaa yhdessä. Ratkaisut ovat aina perheen omia.

Keskustelut ovat
    * luottamuksellisia (työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus)
    * maksuttomia

Voit ottaa yhteyttä, vaikka vasta miettisit eroa omassa mielessäsi.
Sovittelun voi aloittaa yhdessä tai yksin.

Sovittelun vaiheet
   1. Erotako vai ei -vaihe
   2. Parin ristiriitaisten tavoitteiden selvittely
   3. Sopimuksiin tähtäävien keskustelujen käyminen
   4. Kriisistä toipuminen

Erokriisin läpikäymiselle kannattaa antaa riittävästi aikaa.

---------------------------------------------------------------------------------------

Vakavan
parisuhdeväkivallan

riskinarvioinnista lisätietoa ja ohjeistusta:
www.thl.fi/marak

Vakavan parisuhdeväkivallan riskinarvioinnista lisätietoa ja
ohjeistusta:
www.thl.fi/marak